Messualla tekeminen kumpuaa intohimosta ja ilosta messuihin ja tilasuunnitteluun. Henkilöstöstä löytyy useampia kokeneita ammattilaisia, joilla on Messuan palveluksessa vierähtänyt jo useita vuosia. Viime viikon tiimipalaverissa kahviteltiin Hannu Jeulosen 20-vuotista suunnittelijan uraa, ja Eriikka Kalliokoskella tuli täyteen 25 vuotta perheyrityksen palveluksessa.
Messualaisia motivoi intohimo tapahtuma-alaa ja messutapahtumia kohtaan sekä mahdollisuus kehittyä jatkuvasti työssään. Tämä puolestaan näkyy asiakkaille huolellisesti toteutetuissa messuosastoissa, tapahtumaprojekteissa ja tilasuunnitteluissa, joissa jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Tänä vuonna Messualla pitkää uraansa viettää useampikin työntekijä. Muotoilija ja suunnittelija Hannu Jeulosella tuli syyskuun alussa täyteen 20 vuotta ja toimitusjohtaja Eriikka Kalliokoskella 25 vuotta. Annetaan siis heidän kertoa hieman omasta työstään ja tunnelmistaan Messualla.
HANNU JEULONEN, MESSUALLA 20 VUOTTA
Hannu Jeulonen aloitti Messualla suunnittelijana vuonna 2004. Vuosien varrella hän on suunnitellut messuosastoja laidasta laitaan pienistä valmisosastoista isoihin yhteisosastoihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Messuosastojen lisäksi hän on suunnitellut yrityksille showroomeja, toimistotiloja, tuote-esittelytiloja sekä vastaanotto- ja neuvotteluhuoneita.
”Työni on todella vaihtelevaa, mikä tekee siitä mielenkiintoista. Kyllästymään ei ole ehtinyt, ja jokainen projekti tuo aina jotain uutta omaankin osaamiseen,” Hannu tuumii.
Kahdenkymmenen vuoden aikana ala on muuttunut melkoisesti. Hannu kertoo, että suunnitteluohjelmat ovat kehittyneet harppauksia eteenpäin. Niiden käyttö vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Lisäksi asiakkaiden osastoilla isojen näyttöjen ja suurkuvatulosteiden yleistyminen on tuonut muutoksen grafiikan suunnitteluun.
”Seuraava iso askel tulee olemaan tekoäly. En vielä osaa tarkasti sanoa, miten se vaikuttaa, mutta se tulee muuttamaan alaa merkittävästi.”
Koulutukseltaan Hannu on alun perin talonrakentaja ja on opiskellut myös rakennusmestariksi. Lopulta hän kuitenkin päätyi muotoilun pariin, sillä se kiinnosti enemmän. Hannu jakaa myös hauskan tarinan Messuan työhaastattelustaan, johon hän saapui suoraan festareilta.
”Olin ollut Ilosaarirockissa kolme päivää ja nukuin vain pari tuntia ennen haastattelua. Ehkä se oli hyväkin asia – ei ainakaan jännittänyt. Kerroin kyllä, että tulin suoraan festareilta, koska kyllähän se näkyi päällekin! Olin ilmeisen vakuuttava, ja sain paikan”, Hannu virnistää.
Muutama vuosi sitten Hannu teki suuren elämänmuutoksen ja palasi kotiseudulleen Keski-Suomeen. Nykyään hän työskentelee pääsääntöisesti etänä.
”Korona-aika muutti paljon yritysten työskentelytapoja. Meilläkin kaikki palaverit siirtyivät etäyhteyksien päähän, ja siitä on jäänyt hyviäkin tapoja. Nykyäänkin esittelemme messuosastot asiakkaille etänä koneen kautta, mikä on erittäin toimiva tapa.”
Hannu korostaa tiimityön merkitystä omassa työssään. Hän tekee tiivistä yhteistyötä myyjien ja projektipäälliköiden kanssa, mikä helpottaa hänen työtään suunnittelussa.
”Olen myös oppinut tuntemaan työnantajani ja kollegani hyvin vuosien aikana, ja sekin luottamus helpottaa työtä puolin ja toisin.”
ERIIKKA KALLIOKOSKI, MESSUALLA 25 VUOTTA
Eriikka Kalliokoski aloitti Messuan palveluksessa viime vuosituhannen puolella, vuonna 1999.
”Olin silloin töissä Leafillä, kun isäni kysyi kiinnostustani Messualla avoinna olevaan myyntipäällikön tehtävään. Leaf oli juuri myyty hollantilaiselle CMS:lle, ja mielessä oli käynyt, että jossakin kohtaa on uuden työn etsintä edessä. Halu palata pääkaupunkiseudulta takaisin Lahteen poltteli myös mielessä, joten isän kysymyksen ajoitus oli täydellinen,” hän hymyilee.
Messualle siirtyminen ei ollut toki ensimmäinen kerta, kun Eriikka oli tekemisissä yrityksen kanssa. Hän on kasvanut messumaailman parissa ja ollut lapsena isänsä mukana messumatkoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
”Kuljin välillä mukana isän työreissuilla. Kesätöinä kasasin esitteitä, pesin vuokrakalusteita ja opettelin kasaamaan vuokrakalusteita ja profiiliseiniä. Ensimmäinen ulkomaan messumatka oli, kun olimme sisareni Jonnan kanssa koko heinäkuun mukana isän työmatkalla. Matkasimme pakettiautolla läpi Itä-Euroopan, ja Unkarissa isä pystytti yhteisosaston elintarvikemessuille. Näyttelyn aukioloajan pidimme lomaa. Näin jo silloin, miten messut rakennetaan alusta loppuun. Minä olin 11 ja Jonna 6 vuotta.”
Vaikka perheyrityksessä kasvaminen voisi helposti luoda odotuksia jatkamisesta, Eriikka kertoo, ettei hänen isänsä painostanut häntä tai hänen sisartaan jalanjäljilleen.
”Isä ei koskaan puhunut siitä, että meidän pitäisi tulla Messualle töihin tai jatkaa hänen työtään. Se oli kaukaa viisasta, sillä näin saimme Jonnan kanssa tehdä itse omat päätöksemme. Kun sitten lopulta tulimme, työnjako oli alusta asti selvä. Tiesimme kumpikin, missä olemme hyviä ja mistä olemme kiinnostuneita.”
Vuonna 2005 Eriikka astui toimitusjohtajan rooliin Messua Designin puolella ja vuonna 2009 myös Messu Arvelinissa. Vuonna 2014 ne yhdistettiin, ja yrityksestä tuli Messua Oy.
”Perheyrityksen luotsaaminen on itselleni tärkeää, koska tiedän jatkavani isän ja isoisän jalanjäljissä. Välillä työn tekeminen voi tuntua raskaalta, mutta taustalla on mukava ajatus, että olemme rakentamassa yritystä vielä seuraavallekin sukupolvelle.”
Vaikka työ on hektistä ja vaatii stressinsietokykyä, Eriikka nauttii työn monipuolisuudesta.
”Asiat voivat toistua, mutta projektit ja asiakkaat ovat aina erilaisia. Työskentelemme eri kaupungeissa ja maissa, ja se pitää mielen virkeänä. Olen aina pitänyt siitä, että saan olla tekemisissä erilaisten asiakkaiden ja yritysten kanssa. Messuhalleilla näkee myös paljon muuta – verkostot ovat laajat, ja samalla näkee, mitä trendejä alalla on tulossa.”
Yksi haastavimmista puolista alalla on sen sesonkiluonteisuus ja tiukat aikataulut. Tämä asettaa erityisiä haasteita toimitusjohtajan näkökulmasta.
”Messualan sesonkiluonteisuus on asia, johon täytyy osata taloudellisesti varautua. Alan puskurit eivät ole suuret. Työ taas on aikataulutettua ja nopeatempoista – kaiken pitää valmistua ajallaan, ja yksityiskohtia on valtavasti. Se vaatii hyvää stressinsietokykyä, koska jokaisessa projektissa on monta liikkuvaa osaa, ja samalla kalenteri täyttyy nopeaan tahtiin.”
Haastattelua tehtäessä Eriikalla on meneillään kaksitoista eri projektia, ja saman verran on tulossa lähiaikoina.
”Meidän kokoisessa yrityksessä on tärkeää, että myös toimitusjohtajalla on suora kosketus projekteihin. Näin pysyy hyvä tuntuma siihen, mitä kentällä tapahtuu ja mitä meiltä toivotaan,” hän lisää.
Eriikka mainitsee, että perheyrityksen neljäs sukupolvi on jo mukana yrityksen toiminnassa. Hänen lapsensa Ella ja Emil ovat kasvaneet yrityksen parissa, samoin kuin Jonna Simolan kolme lasta, ja tulevaisuus näyttää lupaavalta heille kaikille.
”Olen iloinen siitä, että perheemme perinteet jatkuvat, ja nuoret ovat kiinnostuneita yrityksen toiminnasta. Perheyrityksen jatkuvuus on minulle tärkeä asia, ja toivon, että hekin löytävät tästä oman polkunsa, jos se tuntuu oikealta.”
Teksti: Tia Härkönen
Kuvat: Messua Oy